Jom cuba resepi aku ni,tak susah sangat pun tapi tetap power,yang penting resepi ni pasti menghairahkan nafsu makan korang!!!

Resepi ni aku tujukan khas kepada remaja-remaja,pemuda-pemuda yang duk umah sorang-sorang sebab mak ng ayah gi kondangan(kenduri) atau keluarga semua gi melancung tapi korang ditinggalkan sorang-sorang kat umah dan dipaksa menjawat jawatan jaga umah.

Kalu keluarga korang gi melancung,tak kan duk umah asyik nak bedal megi je,ape barang megi ma…tak standart ma,.Makan kedai?,sekarang ni zaman meleset tak yah makan kat kedai,lagi pun kat umah kan ke ada semua bahan tuk dimasak,jimat la sikit,simpan duit korang tu wat beli moto kapcai lagi bagus.Lagi pun makan kat umah mutu makanan terjaga,kebersihan terjamin dan lebih sihat,kalu dah tubuh badan sihat,kuat sikit nak wat ibadat,sembahyang pun leh awal waktu,korang kalu tak sembahyang tu mesti makan makanan tak sihat tu….ye la sembahyang 5 minit pun tak mampu nak wat,ye la selimut tak sampai 5 kilo pun tak leh nak angkat waktu subuh,makin kuat tuk bilal menjerit,makin berat pulak selimut tu kan?.

Macam mana korang baca ni?lebih kurang macam mak korang beleter tak?,kira ok la ek.

Ok sekarang kita pegi kepada resepi kita ni.Baca senarai kat bawah ni:

1. masak nasi dulu/masak nasi pun tak tahu?senang jer,secawan beras masak dengan 2 cawan air,basuh dulu beras tu,jangan lupa selawat,niat la ape2 yang patut,nak bini cun ker aper ker.
2. rebus ikan atau ayam atau daging/rebus pun tak kan tak tahu,tapi kalu telur tak sesuai ng resepi hebat kita ni,kurang ngam,tak secocok gitu.
3. ok sediakan barang2 seperti berikut:
-bawang merah(bawang kecil) 5 ulas
-asam jawa sedikit(sesedap rasa korang la)
-garam secukup rasa
-belacan dua tiga cubit(tapi kalu korang org jawa,mesti nak 1 ketul besar baru masyuk kan?)
-cili padi secukup rasa.

kepada remaja-remaja atau pemuda-pemuda yang tak kenal ng semua benda di atas,gambar berikut pasti membantu:



Setelah semua barang tu berjaya di cari kat dapur,tiba la masanya kita mula kan langkah-langkah seperti berikut.

-siang atau hiris bawang merah tadi nipis-nipis,lagi nipis lagi syok!.kalu korang suka makan bawang macam aku,tambah dua tiga ulas lagi,tak pe mak korang gerenti tak marah.

-setelah dihiris basuh bawang tu,kemudian masuk kan bawang tadi dalam mangkuk bersama semua bahan yang tersebut tadi.

-masuk air sekadar yang patut,kemudian korang ambik sudu lenyek je semua bahan tadi,terutama si cili padi tadi,kalau tak terlenyek kurang pedas nye.

-setelah korang puas melenyek,korang boleh berhenti bila air tadi dah bertukar warna kepada kehitaman.

-ok sekarang cuba rasa,cukup pedas?ada rasa masam asam jawa?,garam cukum tak?

-kalu jawapan korang semua OK,resepi ni siap tuk dihidangkan.

Ok dah siap,nasi yang korang masak tadi pun dah masak,ikan atau daging atau ayam pun empuk...bismillah baca doa makan.Makan aje la.

Dicadangkan,makan semasa nasi yang masih panas,cicah ikan atau ayam atau daging yang direbus tadi,pasti korang akan ingat sampai mati nikmat rasanya.Kalu ada ulam pucuk ubi ker lagi bagus dicecah ng resepi ni.

Selamat Mencuba.”kadang-kadang masakan yang ringkas,yang mudah,yang tak cerewet,lebih melekat diingat rasanya.”


This entry was posted on 8:16 PG and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: